Courtesy of PDCS

Oslava Dňa Afriky na Slovensku

 

Ďen Afriky je ročná oslava pamiatky na 25. máj 1963, založená Organizáciou Africkej Jednoty (OAU), čo je dnešná Africká Únia (AU). Je to oslava africkej jednoty a kultúry. Viac ako 17 afrických krajín získalo nezávislosť od európskych kolonistov medzi rokmi 1958 a 1963. Novo-oslobodené krajiny pociťovali potrebu prejaviť vzájomnú jednotu, a tak v máji 1963 vodcovia 30tich z 32 nezávislých afrických krajín podpísali v Addis Ababa v Etiópii zmluvu na vytvorenie Organizácie Africkej Jednoty.

 

Ghana sa stala prvou africkou krajinou na juh od Sahary, ktorá získala nezávislosť 6. marca 1957. Len o niečo cez jeden rok po svojom osamostatnení, Ghana pod vedením Kwameho Nkrumaha 15. apríla 1958 zvolala prvé zasadanie Nezávislých Afrických Štátov. Na zasadaní sa rozhodlo o dodržiavaní Dňa Slobody Afriky raz do roka, aby sa poukázalo na “postupujúci pokrok hnutia za osamostatnenie a aby sa symbolizovalo odhodlanie Afrického ľudu k osamostatneniu sa od zahraničnej nadvlády a zneužívania.”

 

“Nie som afričan preto, lebo som sa narodil v Afrike, ale preto, lebo sa Afrika narodila vo mne.” ― Kwame Nkrumah

 

OAU sa stala Africkou Úniou vďaka tomu, že v 90. rokoch kontinent čelil skôr vzrastajúcim ekonomickým výzvam, než politickým. Africká Únia bola oficiálne zahájená v meste Durban v Južnej Afrike a roku 2002.Africkú úniu dnes tvorí 54 členských štátov, čo umožňuje africkému kontinentu spoločne sa postaviť výzvam, ktoým čelí - ako sú vojnové konflikty, klimatické zmeny a chudoba.

 

Africké kultúrne, informačné a integračné centrum (AKIIC) s potešením pokračuje v tradícii a pri tejto ročnej príležitosti, na oficiálny deň Africkej Únie, zdôrazňuje silné vzťahy medzi Slovenskom a africkými krajinami. Spojenie Slovenska s africkým kontinentom je veľmi hlboko zdôraznené vďaka mnohým slovenským dobrovoľníkom, doktorom, delegátom, charitatívnym pracovníkom, turistom a ďalšim obchodným vzťahom s Afrikou.

 

Oslava Dňa Afriky na Slovensku, podporovaná PDCS (Partnermi pre Demokratickú Zmenu Slovensko), predstavuje dôležitú príležitosť ukázať, že slovensko-africké vzťahy sú v mnohých smeroch pozitívne a vzrušujúce. Deň Afriky poskytuje miesto pre oslavu úspechov afrických národov, ako aj ich rozmanitej kultúry a dedičstva. Opätovnou podporou Dňa Afriky v roku 2016 PDCS demonštruje svoju dôveru a nádej pre africký kontinent v nasledujúcich rokoch.

 

PDCS predstavilo tento rok  na pamiatku Afrického dňa niekoľko prezentácií v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Prezentácie boli vytvorené formou otvorenej knižnice, kde mali africkí migranti na Slovensku možnosť podeliť sa s rodnými Slovákmi o svoju kultúru a zážitky.

Podujatie bolo odštartované v Banskej Bystrici 17. mája v záhrade CNK, kde sme predstavili prezentácie od dvoch afričanov žijúcich na Slovensku - Alhassaneho Touré a Rodriguesa Sétondjiho. Alhassane Touré prezentoval znovu 23. mája v kníhkupectve Panta Rhei v Bratislave.

 

Naima Abdi a Kiboi Kiplang'at Sakong 24. a 25. mája po predstavili svoje prezentácie v kníhkupectve Artfore v Bratislave. Ďalšie prezentácie budú 26. mája a 31. mája v Panta Rhei v Bratislave a  v Tabačka Kulturfabrik Košice. Prezentovať budú Rodrigues Sétondji a Naima Abdi,  v tomto poradí.

 

Nech žije Afrika, špeciálne poďakovanie patrí PDCS, Kataríne Bajzlíkovej a Andrei Závodskej

 

Africké Kultúrne, Informačné a Integračne Centrum

Ružinovská 1,

821 02 Bratislava

Tel:  +421 (0) 904 254 939

Email: info@akiic.sk

 

©2010 webwiz Computers